Thema deel 2: Poetsen en opzadelen

In het vorige thema hebben we al uitgelegd waarom het belangrijk is dat lessers minimaal een halfuur van tevoren aanwezig zijn. Een tweede belangrijke reden is poetsen en opzadelen! Vorige keer hebben we het hoofdstel en bit uitgebreid gesproken, deze week gaan we het hebben over poetsen en opzadelen.

Op de manege heeft ieder manegepaard zijn eigen poetstas aan de stal hangen. Hierin zitten diverse borstels. Het is bewezen dat het dagelijks poetsen van een paard positief effect heeft op de huidactiviteit en bloedsomloop van het paard. Dit heeft een grote invloed op de gezondheid van het paard. De huid is tenslotte een groot en belangrijk orgaan. Naast de gezondheidseffecten bij het paard kun je ook direct checken of er geen wondjes of huidaandoeningen zijn op dat moment. Het poetsen van de vacht zorgt ervoor dat het paard geen wondjes of schuurplekken krijgt onder het tuig, poets dus extra goed op de plekken waar het zadel en hoofdstel liggen. Vooral de schoft en singelplek mag je nooit vergeten, maar ook achter de oren vind je soms nog wat opgedroogd zweet wat voor vervelende plekjes kan zorgen als je niet goed poetst. Nog een bijkomend voordeel, je leert het paard alvast kennen voor de les en het is ook nog een goede warming up! 

Borstelen

Er zijn geen officiële regels welke borstels je moet gebruiken, sommige paarden vinden het niet zo prettig of hebben een dunne vacht. Dan kun je beter een iets zachtere borstel gebruiken. Bij een dikke vacht of een heel smerig paard kun je beter eerst een rosborstel gebruiken en daarna een harde. Op het hoofd gebruik je altijd een zachte borstel. Ook de hoeven mag je nooit overslaan. Met de hoevenkrabber haal je opgehoopt vuil weg maar ook nu check je op wondjes of steentjes. Uiteraard gaan alle paarden regelmatig naar de hoefsmid, de ijzers worden vervangen of de hoeven worden bijgeschaafd en gecontroleerd op problemen. Hier is de hoefsmid voor opgeleid, we verwachten niet dat iedereen hoefproblemen kan opsporen tijdens het hoeven krabben maar voorkomen is beter dan genezen en daarom is het wel belangrijk om deze handeling niet te vergeten.

Het zadel

Oke, het paard is goed gepoetst! Dan kunnen we gaan opzadelen. Ieder paard heeft zijn eigen zadel, ze worden minimaal eenmaal per jaar nagekeken door een gecertificeerde zadelmaker. Alle zadels zijn aangepast of op maat gemaakt voor het desbetreffende paard. Er bestaan diverse soorten zadels, de manegepaarden hebben een veelzijdigheidszadel. De naam zegt het eigenlijk al, veelzijdig. Dit betekent dat het geschikt is voor zowel (basis)dressuur, springen en buitenrijden. Zo bestaan er ook speciale dressuur- en springzadels.

Opzadelen

Probeer het zadel zo zacht mogelijk op de rug van het paard te leggen, onze paarden zien veel verschillende ruiters en helaas is niet even voorzichtig. Hier kunnen ze (net als mensen) chagrijnig van worden. Als het zadel goed op zijn plek ligt maak je de singel vast. Eerst op een los gaatje, stel dat je net gegeten hebt en iemand trekt jouw riem strak aan. Niet prettig toch? Dat vinden paarden ook niet fijn. Vlak voordat je gaat opstappen kun je de singel strakker vastmaken, er moet altijd een hand tussen passen. Als de singel te los zit gaat het zadel schuiven, dit kan schuurplekken veroorzaken maar te strak is ook niet goed. Bij twijfel kun je het altijd even vragen aan degene die lesgeeft. Na het aansingelen check je aan beide kanten of de stootklepjes over de singelstoten liggen, als dat niet het geval is kan het zadel stuk gaan.

Onze paarden en pony’s werken heel hard en zijn de belangrijkste medewerkers van de manege, zonder hen geen paardrijlessen tenslotte. Wij hebben welzijn dan ook hoog in het vaandel staan. Wil je meer weten over poetsen en opzadelen? Onze instructeurs helpen je graag!

DELEN

Ook interessant: