Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je outfit als ruiter, de veiligheidscap! Nu hoop je natuurlijk nooit op je hoofd te vallen maar mocht dit gebeuren dan ben je zo goed mogelijk beschermd.
Dit klinkt misschien als een marketingtrucje maar het is een feit. De binnenkant van de cap verliest door verschillende factoren wat kwaliteit door de jaren. Dit geldt voor caps die veel gebruikt worden maar ook caps die al enkele jaren in de kast liggen. Je kunt je cap het beste in een draagtas bewaren op een droge en geventileerde plek.
Ook dit is geen marketingtruc! Je cap kan beschadigd zijn door de val, ook al zie je dat niet altijd aan de buitenkant. Duurdere merken bieden vaak de optie om de cap na te kijken op eventuele schade. Bij een standaardmodel cap is dat helaas niet mogelijk.
Zit de cap dan goed? Dan heb je de goede maat te pakken. Is hij te los of juist te strak? Kies dan een andere maat of probeer een ander model. Maak dan de riempjes op maat en draai het draaisysteem vast.
Er zijn heel veel verschillende merken te koop in zeer diverse prijzen. De duurste veiligheidscaps zijn niet perse beter dan een cap uit de middenklasse, vaak speelt het uiterlijk van de cap daarin ook een rol. Je kunt het beste naar een van de bekende ruitersportzaken gaan en daar diverse merken passen. Ieder hoofd is anders en ene merk zal beter passen dan de ander. Als je jouw wens en budget doorgeeft aan de winkelmedewerker kan deze jou goed adviseren. Met vragen kun je uiteraard ook bij onze medewerkers terecht!
Een cap moet voldoen aan de Europese richtlijn 89/686/EEG. Hierin is vastgelegd waar alle caps die in Europa verkocht worden aan moeten voldoen op het gebied van veiligheid. Als jouw cap gekocht is in een (ruiter)sportzaak binnen Europa mag je ervanuit gaan dat deze aan de juiste richtlijn voldoet. Het keurmerk vind je aan de binnenkant van je cap.
De bekendste norm is VG1 01.040 2014-12, beter bekend als de VG-1 norm. Caps die geproduceerd zijn tot eind 2014, moeten voldoen aan de norm EN1384:2012. Deze norm is tijdelijk vervangen door de VG1. Voor de VG1-norm moeten caps een zwaardere test doorstaan op sterkte van de riempjes en sluitingen, weerstand, stabiliteit en natuurlijk schokabsorptie. Uiteindelijk wordt de VG1 weer vervangen door een nieuwe EN1384-norm. Caps die gemaakt zijn vóór eind 2014 (de productiedatum moet in je cap staan) en voldoen aan de norm EN1384:2012 zijn nog steeds veilig. Je mag daar dus gewoon mee rijden.
Om je capmaat te bepalen, meet je met een meetlint de omtrek van je hoofd, zo’n 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Het aantal centimeters is je capmaat. Een cap zit goed als deze niet te los en niet te strak zit en mooi aansluit om je hoofd. Je kunt testen of de cap goed zit door te schudden met je hoofd, pak de cap stevig vast en beweeg hem op en neer en loop een paar rondjes door de winkel. De cap moet zo strak zitten dat hij goed op je hoofd blijft zitten als je je hoofd ondersteboven houdt en de kinriem losmaakt. Maar je moet natuurlijk ook geen hoofdpijn krijgen van de cap. Tip: Als je in de winkel gaat passen zorg dan dat je haar net zo zit als dat je bij het paardrijden zou doen!e
Copyright 2023 Manege de Hoef. Webdesign Turbeau Media.