Alles wat je moet weten over:
FNRS wedstrijden rijden

Manege de Hoef is aangesloten bij de KNHS en FNRS. Dit betekent dat alle leden in bezit zijn van een Ruiterpaspoort en daarmee kun je o.a. meedoen met dressuurwedstrijden! Een wedstrijd is een leuke manier om te meten hoe je voortgang gaat en je maakt ook nog eens kans op leuke prijzen. Maar hoe werkt dat precies? Wij leggen het hieronder uit. 

Voordat je inschrijft voor een wedstrijd moet je goed zelfstandig kunnen stappen, draven, de basisfiguren en de letters goed kennen. De meeste jonge ruiters starten in de F1, als je al iets beter rijdt kun je ook hoger instromen. Je mag bij het inschrijven van de wedstrijd zelf een paard of pony kiezen. Niet alle paarden zijn braaf als ze alleen in de bak zijn, onze medewerkers helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. 

Kleding

Je hoeft echt niet direct een complete wedstrijdoutfit aan te schaffen. Je mag in je gewone rijbroek rijden met daarop een net shirt. Als je handschoenen draagt moeten deze wel wit zijn, anders kan de jury niet goed zien of je handhouding goed is. Uiteraard draag je verder een cap, laarzen of chaps en afhankelijk van je leeftijd een bodyprotector. Een jasje en witte broek mag natuurlijk maar het is niet verplicht. De jury baseert punten altijd op jouw rijstijl en niet op de mooiste outfit. 

Startlijst

Enkele dagen voor de wedstrijd maken we de startlijst bekend. Deze vind je op onze website. Je dient minimaal een halfuur van tevoren aanwezig te zijn want het kan zijn dat je moet opzadelen of dat de wedstrijd iets inloopt. Soms moet je een pony overnemen. Als je een pony van stal haalt mag je invlechten maar ook dit is niet verplicht en zorgt niet voor hogere punten, dat zou niet eerlijk zijn voor ruiters die geen tijd hebben om te vlechten. Na de wedstrijd haal je de vlechtjes er weer uit.

Proef voorlezen

Bij het boek paardrijden met plezier zit het proevenboekje van de FNRS, het boek heb je ook nodig voor theorie. Bij de even (2, 4, 6 etc) proeven krijg je hierover een overhoring, dit telt mee voor je diploma. In de F1 en F2 helpen we je nog een beetje, een medewerker van de manege leest dan de proef voor. In de overige klassen moet je zelf een voorlezer meenemen. Bijvoorbeeld een van je ouders of een vriend(in). Eventueel kan er tegen betaling ook een medewerker van de manege voorlezen, dit moet je bij de inschrijving even doorgeven. 

Punten en diploma

Als jouw klasse klaar is dan volgt er in de kantine een prijsuitreiking, je ontvangt dan ook altijd een lijst met jouw punten. Als je genoeg punten hebt behaald voor een promotiepunt krijg je een stempel in je paspoort. Bij de even proeven en 2 of 3 punten afgestempeld gaan we jouw diploma aanvragen! 

Tip 

De proefjes kun je eventueel ook zelf uitprinten op de website van de KNHS. Voor de theorie heb je wel echt het boek nodig. 

Als je nog vragen hebt kun je deze stellen aan een van onze medewerkers of jouw instructrice. even