Thema deel 1: Hoofdstel en bit

Zoals je weet hebben alle manegepaarden en pony’s een eigen hoofdstel. Op het eerste oog lijken alle hoofdstellen op elkaar maar toch is het belangrijk dat ieder paard zijn eigen tuig heeft. Hieronder lees je waarom en wat de verschillen zijn. Opzadelen en verzorging is een belangrijk onderdeel van paardrijden, daarom vragen we onze klanten minimaal een halfuur voor de les aanwezig te zijn. Natuurlijk helpen onze medewerkers graag als het niet lukt of je bent past net begonnen met rijden.

Anatomisch hoofdstel

De meeste manegepaarden hebben een anatomisch hoofdstel met een vaste neusriem. Deze neusband zorgt ervoor dat de jukbeenderen en zenuwuiteinden minder belast worden dan bij een traditionele dubbele neusriem. Omdat onze paarden en pony’s rijden met zowel gevorderde als beginnende ruiters is het van belang dat beide hier goed mee kunnen rijden. Dus ook als je nog niet zo goed overweg kunt met sturen en teugels dan heeft het paard hier met dit hoofdstel minimaal last van. Natuurlijk is het sowieso altijd belangrijk dat je niet vergeet dat de druk van jouw handen werking heeft op de mond van het paard. Het is daarom altijd belangrijk om met een zachte hand te rijden.

Diverse neusriemen

Naast de anatomische neusriem bestaan er nog een heleboel andere soorten neusriemen. In de manege zal je wellicht ook een lage, hoge of dubbele neusriem tegenkomen. De lage neusriem wordt vaak gebruikt bij het africhten van paarden of bij beginnende ruiters. Aan de ringen aan de zijkant kun je de lage neusriem herkennen. Als het hoofdstel 2 ronde ringetjes aan de zijkant heeft betekent dat dit een lage neusriem is en deze gaat altijd voor het bit langs vast. Een hoge neusriem heeft deze niet en gaat boven het bit onderlangs vast, eigenlijk hetzelfde als de bovenste riem van de vaste neusriem. Bovenlangs is geen aanrader want zo blokkeer je de teugels en kun je niet meer sturen. De dubbele neusriem heeft een hoge neusriem met daaraan een sperriempje, deze gebruiken we niet veel in de manege. De sperriem gaat onder het bit vast, net als de lage neusriem.

Twee vingers

Er moeten altijd minimaal 2 vingers ruimte zijn tussen de neusriem. Een te strakke neusriem is niet prettig voor het paard en kan vervelende wondjes veroorzaken. Te los is natuurlijk ook niet goed want het hoofdstel moet wel goed blijven zitten en niet gaan schuren. Als je twijfelt kun je altijd even aan een van onze medewerkers vragen of ze het willen demonstreren.

Bitfitter

Omdat wij welzijn hoog in het vaandel hebben op de manege zijn alle bitten gepast en geleverd door een bitfitter. De meeste bitten zijn van het merk Trust. Er zijn veel verschillende soorten omdat ieder paard een unieke mond en voorkeur heeft. Een bit kan een enorm verschil maken tijdens het rijden. Sommige paarden zijn vrij stug en rijden beter op een iets dunner bit en andere juist gevoelig waardoor een dikker bit beter in de mond ligt. Kijk in de zadelkamer maar eens hoeveel verschillende bitten je ziet hangen!

Of probeer het zelf maar eens, een dun touwtje voelt veel scherper in je mondhoek dan bijvoorbeeld een dik plastic rietje.

Onderhoud

Onze hoofdstellen en zadels worden regelmatig ingevet en schoongemaakt. Na het rijden dient de ruiter na het afzadelen altijd het bit schoon te maken. Naast de zadelkamer (tussen de stal van Joery en Reality) zit een buitenkraan, in de winter kun je het eventueel ook in de waterbak doen. Dit is belangrijk omdat een paard anders wondjes kan krijgen door opgedroogd voer en kwijl. Check ook altijd even vooraf of de vorige ruiter dit goed heeft gedaan. Het zou vervelend zijn als een paard uit de running raakt door een pijnlijke mond, dit wil je toch niet op je geweten hebben? Daarom altijd goed schoonmaken.

DELEN

Ook interessant: