Wat te doen bij Rhino?

Momenteel heerst er Rhino in Noord Holland. Rhino (kort voor Rhinopneumonie) is een zeer besmettelijke luchtweginfectie, paarden kunnen hier heel ziek van worden en zelfs doodgaan. Het is dus belangrijk dat iedereen contact met andere paarden zoveel mogelijk mijdt (voornamelijk voor de wedstrijdruiters die naar ander terrein gaan). Op de manege hebben we gelukkig geen paarden met Rhino. Toch vragen we iedereen om alert te zijn als er ziektes heersen in de buurt.

Rhinopneumonie is alleen overdraagbaar door direct of indirect contact met het besmette paard. Het ‘vliegt’ niet door de lucht. Hierdoor is het relatief eenvoudig om een het besmettingsgevaar beperkt te houden. Besmetting gebeurt via vloeistoffen of slijm uit de neus. Als er sprake is van abortus bij een ziek paard, dan is het vruchtwater – en ook het vrucht – besmettelijk.

Direct contact tussen het besmette paard en andere paarden moet vermeden worden. Was je handen vaker en verschoon geregeld je kleding, dan is het besmettingsgevaar goed in toom te houden. Wanneer het virus in vocht zit, zoals vocht uit de neus, dan is het een aantal uur besmettelijk. Wanneer het vocht opdroogt, gaat het virus vrij snel dood. Het risico van opgedroogd vocht op bijvoorbeeld kleding is dan ook vrijwel afwezig.

Hoe zie je of een paard rhinopneumonie heeft?
Soms zie je een lichte verkoudheid, beetje snotterigheid, wat koorts, minder eetlust, opgelopen benen. Niets dat niet met een paar dagen rust vanzelf overgaat. Het kan zelfs voorkomen dat je helemaal niet merkt dat je paard rhino heeft. Als je na een paar dagen merkt dat de temperatuur van je paard onder de 38 graden daalt, kan hij een gewoon griepje onder de leden hebben, maar moet je toch alert zijn. Als zich in dit stadium verlammingsverschijnselen voordoen, bijvoorbeeld in de vorm van een slappe staart of achterbenen waar alle kracht uit geweken is, dan kan er sprake zijn van de gevaarlijke variant van het EHV1-type. Bij twijfel is het altijd verstandig om de dierenarts te bellen. Overigens bestaan er ook andere aandoeningen die verlammingsverschijnselen veroorzaken, dus vrees niet meteen het ergste. Als een merrie een veulen verwerpt is het echter wel beter om er vanuit te gaan dat het door rhinopneumonie komt, want dat is heel vaak het geval. Neem voorzorgsmaatregelen om de andere paarden te beschermen.

Bron

DELEN

Ook interessant: