Thema deel 3: Veiligheid op de manege     

We kunnen niet beloven dat je nooit van een paard zal vallen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het blijven immers levende dieren, die kunnen weleens schrikken. Maar samen kunnen we er wel voor zorgen dat het paardrijden en in de stallen zo veilig mogelijk is.

Manege de Hoef is aangesloten bij Stichting Veilig Paardrijden en daar zijn enkele maatregelen aan verbonden. Wij hebben veiligheid hoog in het vaandel staan en hebben de afgelopen jaren hierin ook flink geïnvesteerd. Om te beginnen zoeken we voor de manege altijd naar betrouwbare paarden, het liefst zo veelzijdig mogelijk (springen en dressuur opgeleid), verkeersmak en braaf met buitenrijden. Dat zijn nogal wat eisen, zulke paarden zijn vrij zeldzaam. We zijn dan ook zuinig op onze huidige manegepaarden. Maar zoals je hierboven al kon lezen, het is nooit 100% mogelijk om alle “gevaren” uit te sluiten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor autorijden en fietsen, iets wat we dagelijks doen.  

Veiligheidsbeugels

Onlangs hebben we alle stijgbeugels vervangen aan de zadels van de manegepaarden. Met je voet in de beugels blijven hangen na een val van je paard is voor veel ruiters de grootste nachtmerrie. Onze nieuwe stijgbeugels zijn voorzien van een revolutionair veiligheidssysteem dat bij noodgevallen deels openklapt om zo de voet uit de beugels te bevrijden. Voorheen hadden we beugels met elastiek, het nadeel hiervan was dat ze ook in de duinen weleens knapte zonder dat er iemand viel. De nieuwe beugels zijn van betere kwaliteit en net zo veilig.  

Bodyprotector

Voor kinderen en junioren (tot 14 jaar) is een bodyprotector verplicht, vanaf die leeftijd is het een vrije keuze, behalve tijdens het springen. Bij springen is de kans op vallen iets groter, vandaar dat het in die lessen voor iedereen verplicht is. Het is bewezen dat de kans op blessures behoorlijk verminderd bij het dragen van een bodyprotector. Voornamelijk de rug, de ribben en onderliggende organen zijn op deze manier beter beschermd. De juiste maat is wel belangrijk voor de beste bescherming, laat je daarom goed adviseren in de winkel.

Hoe kies je de juiste cap?

Vroeger was er slechts een model cap en deze was niet eens echt veilig. De caps van vroeger hadden alleen een elastisch bandje onder de kin, als je pech had lag de cap nog eerder op de grond dan jij. Tegenwoordig is er enorm veel keuze in veiligheidscaps en ze hebben nog leuke kleuren ook! Maar waar moet je nou precies op letten?Een veiligheidscap kun je het beste na 5 jaar gebruik vervangen. Dit klinkt misschien als een marketingtrucje maar het is een feit. Daarom is het ook niet verstandig om een tweedehands cap te kopen. De binnenkant van de cap verliest door verschillende factoren kwaliteit na zoveel jaar. Als je gevallen bent met de cap en deze heeft duidelijk de grond geraakt dan is het ook tijd om je cap te vervangen. Bij sommige (vaak duurdere) merken kun je de cap ook laten checken op gebreken. Een cap moet altijd voldoen aan de Europese richtlijn 89/686/EEG. Hierin is vastgelegd waar alle caps die in Europa verkocht worden aan moeten voldoen op het gebied van veiligheid. Als jouw cap gekocht is in een (ruiter)sportzaak binnen Europa mag je ervanuit gaan dat deze aan de juiste richtlijn voldoet. Het keurmerk vind je aan de binnenkant van je cap.

Veiligheid in de stallen

Iedere ruiter heeft vast wel gehoord dat je nooit achter een paard langs moet lopen. Dit is geen fabeltje, het is ook bij de grootste soepkip niet verstandig om dicht achterlangs te lopen. Ze kunnen soms slaan naar een vliegje of een ander paard en daar wil je niet per ongeluk tussen staan. Daarom altijd afstand houden, zeker als je met een ander paard loopt. Als er weinig ruimte is vraag dan even of je mag passeren, dan kan een ander ruimte maken. Vergeet bij een doorgang (deuropening stal of bak bijvoorbeeld) niet dat een paard veel breder is dan jij, zorg altijd dat je de deur ver genoeg opent. Ze kunnen lelijke verwondingen krijgen van een te krappe doorgang en zo ook stalvrees ontwikkelen. Een paard moet jou volgen, jij geeft de aanwijzingen dus als ruiter moet jij ervoor zorgen dat de route veilig is. Als we hameren op het netjes houden van de gangpaden is dat niet om vervelend te doen maar omdat het gevaarlijk is voor de paarden als er losse touwen, mestvorken en open poetskisten rondslingeren. Paarden en pony’s zijn slim, je kunt ze van alles leren maar uitkijken waar ze hun hoeven neerzetten doen ze helaas meestal niet.

Poetsplaats

Als je een paard buiten de stal wilt poetsen kun je een halster met touw pakken in de hal naar de zadelkamer. Je kunt een paard vastzetten aan een van de poetspalen buiten of in een gangpad van een van de stallen, let er wel op dat je het touw niet aan een waterleiding of deuropening vastbindt. Je mag een paard nooit aan het hoofdstel vastzetten, als er iets gebeurt trekt het bit door de mond met lelijke verwondingen als gevolg en ook nu weer moet je afstand houden van andere paarden. De poetspalen hebben voldoende ruimte maar vol = vol,
het is niet de bedoeling dat paarden aan het hek gebonden worden. Helaas moet je dan even op stal opzadelen. Als je dat spannend vindt kun je een paard ook in de stal even met halster en touw vastzetten. In dit KNHS artikel staat duidelijk uitgelegd hoe je een speciale paardenknoop maakt

Tussendoortjes voor de paarden  

Onze paarden hebben allemaal een eigen dieet, afgestemd op de beweging die ze krijgen en het formaat van het paard. Dommeltje heeft nou eenmaal minder nodig dan bijvoorbeeld Charley. Maar een tussendoortje kan geen kwaad! Oud brood (niet te oud, schimmel vinden ze niet lekker), appels, winterpeen, paardensnoepjes, dat vinden ze heerlijk. Daarna gooi je de verpakking natuurlijk in de vuilnisbak want papier en plastic is levensgevaarlijk voor paarden.

DELEN

Ook interessant: