Ruiterbewijs halen

Uiteraard zodra de Corona maatregelen dit toelaten. Het ruiterbewijs is bedoelt voor mensen die graag buitenrijden en/of meer willen leren over paardrijden en het verkeer en alles wat daarbij komt kijken. De inschrijving is open.

Het Ruiterbewijs is voor ruiters wat het rijbewijs is voor automobilisten.
Door het behalen van het Ruiterbewijs draag je bij aan een veiliger beoefening van de paardensport en de versterking van de positie van de recreatieve paardensport in Nederland. Het ruiterbewijs is levenslang geldig.

Het Ruiterbewijs houdt in dat de ruiter:

  • kennis en vaardigheid heeft om veilig in het terrein en op de openbare weg te rijden
  • verantwoord kan omgaan met het paard
  • zich als gast in het terrein weet te gedragen
  • weet dat aan anderen geen last of schade mag worden toegebracht

De vaardigheden worden getoetst met een theoretisch en praktisch ruiterbewijs examen:

Het theorie-examen bestaat uit 35 meerkeuzevragen waarvan de kandidaat er tenminste 28 goed moet beantwoorden om te slagen.

Het praktijkexamen bestaat uit 2 delen. Eerst wordt er een rijproef afgelegd op een buitenterrein van bij voorkeur 3000 m². De kandidaten moeten de voorgeschreven verrichtingen laten zien, zoals correct op- en afstijgen, been van het paard optillen, stap, draf (lichtrijden en doorzitten), galop (individueel en in de groep) draven zonder beugels, rijden met een hand, verlichte zit, enkele sprongen vanuit galop over een oxer van ca. 50 cm breed en 60 cm hoog en obstakeloefeningen.

Wanneer de kandidaat dit met goed gevolg heeft afgelegd, volgt de rit over de openbare weg, waarbij het gedrag van de kandidaat in verkeerssituaties getest wordt. In de route moeten diverse verkeerssituaties voorkomen, zoals weg en kruispunt oversteken, stilstaan, afslaan, toepassen verkeersregels, inschatten situaties e.d.

FAQ

Waarom een Ruiterbewijs?
Paardrijden is een mooie sport. Maar er komt veel bij kijken. Het paard is een levend wezen en met leren rijden of mennen alleen ben je er niet! Hoe en waarom reageert een paard op vreemde situaties en voorwerpen. Waarom mag hij wel gras eten maar geen takken. Hij loopt raar, stelt hij zich aan of is er iets aan de hand? Hoe verzorg ik het zadel of het tuig en hoe weet ik of het goed past.
Op deze en vele andere vragen leer je het antwoord geven als je de theorie voor het Ruiterbewijs bestudeert. Daarnaast wordt er natuurlijk extra aandacht geschonken aan het rijden op zich, en het rijden in het verkeer. Te paard behoor je immers ook tot de verkeersdeelnemers.

Hoe geef ik me op voor een examen?
Je kunt je inschrijven in de kantine. Naast het examen zul je ook oefenlessen volgen op de manege.

Is het ruiterbewijs verplicht?
In sommige delen van Nederland wel, in de Noord-Hollandse duinen niet.

Meer informatie bij Minouche of Janet!





DELEN

Ook interessant: