10x waarom paardrijden goed is voor kinderen

Paardrijden is al jaren een populaire sport voor kinderen. Ook onze manege is zeer geschikt voor kleine kinderen die voor het eerst op les komen. Wij beginnen met kleuterlessen, deze zijn speciaal voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud. De concentratie is vaak nog ver te zoeken en daarom duren deze lessen slechts 30 minuten waar ze op spelenderwijs de basis leren en de omgang met de pony’s. Vanaf 6/7 jaar kunnen kinderen instromen in een reguliere kinderles. Naast ontzettend leuk is paardrijden voor kinderen ook heel goed! In 10 punten laten we zien waarom.

 

Paarden hebben geen verwachtingen en oordelen.
Paarden neigen niet naar perfectie en hebben geen verwachtingen. Ja, ze verwachten brokjes en hooi op stal maar qua werk zijn ze niet zo veeleisend. Op school en tijdens de opvoeding wordt er veel van kinderen gevraagd en iedereen lijkt het altijd beter te weten. Op de manege kom je om te paardrijden, net als iedereen die daar rondloopt. Het enige etiket wat je krijgt opgeplakt is “Paardengek” of “ruiter” maar je bent dan nooit alleen.

Kinderen leren grenzen aangeven over wat ze (nog) niet goed durven.
Paardrijden kan best spannend zijn. Stappen en draven vinden de meeste kinderen nog wel gaaf. Maar galopperen kan best eng zijn. Het gaat snel, je zit hoog boven de grond en je voelt je niet meer in controle. Daardoor worden kinderen gestimuleerd om goed te luisteren naar zichzelf. Durf ik het echt niet of misschien toch wel? Samen met de instructeur wordt er gewerkt aan het durven opkomen voor jezelf. “Nee, dit wil ik nu nog niet.”

Paardrijden is een teamsport.
Dat paardrijden een teamsport is, ligt misschien niet zo voor de hand. Toch kan de samenwerking met het paard niet buiten beschouwing blijven bij het beoefenen van deze sport en hobby. Zonder samen te werken is het onmogelijk om goed te leren paardrijden. Met als aanvulling dat de instructeur ook onderdeel is van dit team. Want die maakt de taal van het paard begrijpelijk voor het kind. Een driehoeksrelatie die gezien kan worden als voorwaarde om dier- en kindvriendelijk te leren rijden.

Goed leren luisteren, kijken en voelen.
Om tot samenwerking met een paard te komen, is het belangrijk om meerdere zintuigen te gebruiken. Kijken hoe het paard zich gedraagt. Luisteren naar de instructeur die iets uitlegt. En voelen hoe het paard zich onder jou beweegt. Dit is meestal een onbewust proces dat zich geleidelijk ontwikkelt tot waardevolle vaardigheden die kinderen goed kunnen gebruiken in hun verdere leven.

Controle krijgen over het eigen lichaam.
Een combinatie van een regelmatige ademhaling, een correcte afwisseling tussen spierspanning en ontspanning en een mentale focus, helpt kinderen om sterk te worden. De instructeur helpt om kinderen spelenderwijs zich hiervan bewust te worden. Bijvoorbeeld blijven doorademen als iets spannend is. Een kleine verandering die ook in andere situaties kracht en zelfvertrouwen kan oproepen.

De band met een dier voelt veilig en bijzonder.
De verbondenheid tussen mens en dier is er één die zijn kracht al eeuwenlang bewijst. Bij paardrijden is het de basis voor de sport. Het gevoel voor je paard is een intense en hele mooie ervaring voor kinderen.

 Uitdagingen leren aangaan.
De ontwikkeling tot ervaren ruiter is een lange weg vol met obstakels. Want het gaat lang niet altijd vanzelf. Jezelf uitdagen om iets te doen wat je eigenlijk best wel eng vindt, kan grote sprongen in je vaardigheid opleveren. Door te experimenteren met deze uitdagingen, leren kinderen dat uitdagingen aangaan ook voldoening en zelfvertrouwen brengt. Zo leren ze niet altijd voor de bekende en veilige weg te kiezen, maar ook eens op avontuur te gaan.

Zorgen voor een dier.
De verantwoordelijkheid voor een pony ervaren de meeste kinderen als prettig. Poetsen, hoeven uitkrabben of een stukje wandelen als de pony kreupel is. Zorgen voor een dier doet een beroep op de zelfstandigheid van het kind. Maar ook op het goede gevoel dat het oproept. Het is fijn om iets te betekenen voor een ander. En simpel om uit te voeren. Voor een pony is het meebrengen van een lekkere wortel ook al goed. En moet je dan eens op de glimlach letten van het kind die de wortel heeft gegeven.

Teleurstellingen incasseren.
Paardrijden is een fijngevoelige sport. Een sport waar nuances en sensitiviteit belangrijk zijn. Zit je niet lekker in je vel, dan reageert de pony daar direct op. “Hij doet het niet”, zeggen kinderen dan wel eens. Een goed opgeleide instructeur zal kinderen helpen om te verkennen of dit wel klopt. Dikke kans dat de problemen bij het kind zelf vandaan komen. Dat is even slikken misschien. Maar die spiegel kunnen kinderen goed gebruiken tijdens het opgroeien. Oplossingen buiten jezelf zoeken is meestal niet nodig. Paardrijden kan helpen om te leren reflecteren op je eigen handelen.

Kinderen worden weerbaarder, sterker en kunnen zelfvertrouwen ontwikkelen.
Het kan kinderen zelfvertrouwen opleveren als het lukt om een pony te berijden. Met maar een simpele druk van het been, gaat de pony al naar rechts of links. Het kind is in controle. In plaats van ouders, leerkracht of oppas, bepalen kinderen zelf waar ze naar toe gaan en wat er gebeurt. In het leven van kinderen is deze mogelijkheid een waardevolle afwisseling. Het kan bijdragen aan een goed gevoel over jezelf. En dat kunnen kinderen goed gebruiken.

 


Uit het boek “Kinderen leren paardrijden” van Barbara Wielders

 

DELEN

Ook interessant: