Wij hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. De pension, lease- en manegepaarden staan door elkaar in onze stallen. Ieder paard heeft een stal die bij zijn formaat en behoefte past. Overdag staan alle paarden in groepen buiten in de paddocks. Rond 5:00 gaat de eerste groep al naar buiten, ook hierin maken wij geen onderscheid tussen manegepaard en pension. De merries en ruinen staan apart maar verder zijn de groepen voornamelijk gebaseerd op karakters die bij elkaar passen. De manegepaarden staan altijd buiten lestijden buiten, doordeweeks is dat ’s morgens en in het weekend proberen we dit altijd einde dag of voor openingstijd te plannen. Er staan bij ons tussen 5:00 en 21:00/22:00 altijd groepen buiten!

Tuigen
Ieder paard heeft een eigen zadel en hoofdstel. De zadels worden regelmatig nagekeken door Happy Horse advies. Onze beste medewerkers zijn de paarden en pony’s en daarom is het belangrijk dat zij een goed passend zadel hebben. Dit voorkomt drukkingen op de rug en zorgt ervoor dat de paarden hun werk goed kunnen doen. Zeker omdat ze veel verschillende ruiters hebben en ook veel door duinlandschappen lopen.

De paardentandarts
Minimaal eenmaal per jaar gaan onze paarden naar de tandarts. Eigenlijk komt de tandarts naar ons toe! De eerste keer worden ze nagekeken door de veearts, dit gebeurd onder verdoving. Op deze manier kunnen ze ook helemaal achterin de mond kijken. Onze veearts van dierenpraktijk Kennemerland geeft ons daarna het advies of het paard altijd elektrisch (zoals ze dat noemen) te laten behandelen of dat het ook handmatig kan. Afhankelijk dus van de staat van het gebit. Oudere en jongere paarden gaan meestal tweemaal per jaar naar de tandarts en alle paarden met een normaal gebit gaan standaard eenmaal per jaar. Elektrisch betekent dat ze verdoofd worden en behandeld met de elektrische vijl. Bij een handmatige behandeling hoeven ze doorgaans niet verdoofd en worden ze behandeld met een handvijl.

Pensioen
Indien het mogelijk is dan gunnen wij onze bejaarde paarden een fijne oude dag. Hoe oud een paard kan worden en hoelang ze het werk kunnen doen is heel wisselend. Soms is een paard met 20 jaar al echt oud en een ander is met 25 nog topfit. Wij kijken naar het paard en hoe goed zijn conditie is, niet perse naar leeftijd. Over het algemeen worden onze manegepaarden vrij oud! De oudste bewoner momenteel is 35 en al jaren niet meer aan het werk. Langs de Hoeverweg (binnenkort verhuizen ze naar de Herenweg) staat nog een oud bewoner. Op dit weiland hebben we al heel wat manegepaarden een mooie oude dag kunnen geven!

Als je vragen hebt of je wilt het met eigen ogen eens komen bewonderen ben je uiteraard van harte welkom op de Herenweg 130!