Waarom paardrijden gezond is

Er wordt een hoop gezegd over paardrijden, dat het gevaarlijk is en geen echte sport. Het paard doet toch al het werk? Niets is minder waar.

Nou ja, het is een feit dat paardrijden in de top 10 van meest gevaarlijke sporten staat, onderaan. Dat dan weer wel. Maar vrijwel aan iedere sport hangt een risico, bij paardrijden kun je dit risico grotendeels zelf bepalen. Een paard kan altijd struikelen maar je kunt thuis ook van de trap vallen. Een risico kun je nooit 100% uitsluiten. Maar dat was niet het onderwerp van deze blog. 

Paardrijden is gezond omdat je veel buiten bent. Je bent al gauw 2 a 3 uur buiten de deur bezig met borstelen, rijden, afzadelen etc. Je bent daarnaast actief bezig, een zadel weegt al snel een paar kilo en in de stallen tikt je stappenteller ook al snel wat extra beweging aan. En dan zit je nog niet eens op je paard. Dus hoezo is paardrijden geen sport? 

Tijdens het rijden gebruik je vrijwel al je spieren. Je gebruikt je kuitspieren om het paard voorwaarts te rijden maar ook je buik, been en bilspieren worden aan het werk gezet. Daarnaast verbrand je met paardrijden zo’n 500 kcal per uur. Dat zijn er 500 meer dan tijdens het Netflixen. Verder is paardrijden ook een goede oefening voor je balans en evenwicht, je kunt die Yogales dus wel skippen. 

paardrijden

Ook is paardrijden een fijne bezigheid om je hoofd leeg te maken, het is de ideale sport om even te ontstressen. Tijdens het rijden heb je al je concentratie en energie nodig om het paard aan te sturen. Een sensibel paard weet precies hoe jij je voelt, je kunt dus niet boos of gefrustreerd gaan rijden. Het paard kan de problemen op je werk ook niet oplossen maar hij kan er wel voor zorgen dat je dit even helemaal loslaat en je focust op het rijden. Dit begint al tijdens het opzadelen, een paard vraagt jouw volledige aandacht. Ben je er even niet bij? Voor je het weet staat een van die grote hoeven op jouw tere teentjes. Focus is dus belangrijk! 

Het is een gezonde buitensport maar het is ook gewoon heel gezellig om samen te rijden met mensen die dezelfde passie delen. In je hersenen maakt het oxytocine en serotine aan en daardoor voel je je blij, energiek en gelukkig. (Chocola zorgt hier ook voor maar dat is lang niet zo gezond natuurlijk). Hoog tijd dus om weer lekker te gaan rijden! 

DELEN

Ook interessant: