Het leven van een manegepaard

De manegepaarden en pony’s op manege de Hoef zijn dan ook met veel zorg uitgezocht en daar zijn we heel zuinig op. De meeste wonen zelfs al jaren op de manege! Naast veelzijdig moeten ze ook een bepaald formaat hebben. We kunnen een manege nou eenmaal niet runnen met twintig kleine pony’s, er komen ook nog weleens langere mensen rijden. Sommige pony’s zijn iets minder prettig in de les maar perfect in de duinen. Mensen balen weleens als ze op een dwarse pony moeten rijden maar weet dat we ze nooit zomaar houden. Vaak zijn ze dan wel goed in andere dingen, bijvoorbeeld super betrouwbaar in de duinen. We hebben allemaal weleens onze dag niet, dat geldt ook voor paarden.  

Sinds enkele jaren hebben we eigen weiland waar onze gepensioneerde manegepaarden staan. Regelmatig worden ze vergezeld door paarden die moeten herstellen van een blessure. Ze staan in de tuin van de broer van Janet en Minouche, ze worden dus dagelijks goed in de gaten gehouden! De meeste paarden hoeven niet hun hele leven in de manege te lopen, vaak komt er een enthousiaste leaser voor. De droom van ieder paardenmeisje, je favoriete manegepaard helemaal voor jezelf!

Welzijn
Een goed manegepaard is zeldzaam en wij doen er alles aan om ze een goed leven te bieden. Ze zijn het belangrijkste onderdeel van het bedrijf en onze beste medewerkers! Daarom laten we regelmatig de tuigen controleren. Onze hoofdstellen zijn gepast door een bitfitter en voor de zadels komt Happy Horse regelmatig op bezoek. Ook hebben we regelmatig de tandarts op bezoek. Zij zorgt ervoor dat alle gebitten gezond blijven zodat ze goed kunnen eten! Overdag gaan de paarden in groepen naar buiten, we hebben twee ruime paddocks waar ze met elkaar kunnen spelen en ook hier hebben onbeperkt toegang tot hooi.

Regelmatig lees je over het slechte leven van manegepaarden. Ze werken inderdaad hard maar een paard is een bewegingsdier, de hele dag op stal is niet goed voor ze. Ook zijn paarden niet graag alleen, dat zijn ze nooit op een manege. Ze lopen lessen in een groep en ook de buitenritten doen ze samen. De stallen hebben aan drie kanten open tralies waardoor ze contact met elkaar kunnen maken (zonder elkaar iets aan te doen). Er is geen paard wat zoveel geborsteld wordt als een manegepaard! Ze werken hard maar krijgen ook heel veel liefde en lekkers van onze klanten. Niet ieder paard is hier geschikt voor, net als dat niet ieder paard op grand prix niveau kan lopen. Bijna iedere ruiter is begonnen op een manege. Waar je leuke contacten op doet (soms zelfs vrienden voor het leven) en leert hoe je met dieren om moet gaan. Wie wil dat nou niet!

DELEN

Ook interessant: