Dit mag niet ontbreken in je poetskist

Rosborstel

Je begint altijd met een rosborstel om oud aangekoekt vuil en zand te verwijderen. Niet ieder paard is een smeerkees gelukkig en ook niet ieder paard vind het fijn om geborsteld te worden. Toch is het wel belangrijk dat je hard genoeg poetst om het vuil te verwijderen. Zo voorkom je dat ze wondjes en drukkingen krijgen van het zadel. De harde borstels gebruik je alleen op het lijf, dus niet op de benen of het hoofd. 

Harde en zachte borstels 

Na het rosborstelen kun je de vacht weer mooi glad strijken met een harde of zachte borstel. De harde borstels boenen iets beter schoon maar sommige paarden vinden dat niet fijn, dan kun je beter de zachte borstel gebruiken. Een zachte borstel kun je ook gebruiken voor de benen en om zachtjes viezigheid van het hoofd te vegen. Er zijn veel verschillende soorten en maten in de winkel, kies er eentje die voor jou fijn in de hand ligt! 

Hoevenkrabber 

Ook super belangrijk! Voordat je gaat rijden moet je altijd de hoeven krabben, er kunnen steentjes in zitten maar ook viezigheid. Je kunt het beste kiezen voor een hoevenkrabber met borsteltje, na het krabben boen je dan zo al het vuil eraf. 

Staartborstel 

De meeste paarden hebben een mooie volle staart, met een gewone borstel trek je haren los waardoor ze na een tijdje weinig overhouden van deze volle bos. Er bestaan daarom speciale staartborstels. Om er echt makkelijk doorheen te komen kun je hiervoor ook nog een antiklitspray gebruiken. Dat is net zoiets als de crèmespoeling die jij zelf gebruikt onder de douche alleen hoef je het niet uit te spoelen. De staart en manen hoef je niet iedere dag te borstelen. 

Poetskist of borsteltas? 

Dat mag je helemaal zelf weten, het voordeel van een poetskist is dat je deze kunt afsluiten. Zo kunnen de paarden niet aan je spulletjes zitten en kun je er eventueel ook snoepjes of wortels in bewaren. Een borsteltas is makkelijk mee te nemen en minder zwaar dan een kist, ook heeft een tas handige vakjes voor al je kleine spulletjes. De keuze is reuze!

Er zijn verschillende winkels waar je borstels voor een leuke prijs kunt kopen. Bijvoorbeeld Epplejeck, Dekatuin of Decathlon.  

DELEN

Ook interessant: