10x paardrijden in de jaren 90

1. De ribfluwelen rijbroek                    
Dat kun je je nu echt niet meer voorstellen maar dat was echt super hip vroeger. Je kon de broek krijgen in allerlei kleuren (vooral bordeaux en donkergroen waren musthaves in die tijd). Ze rekte ontzettend dus ook als je nog groeide wist je dat je er jaren mee zou doen. Nog een paar hoge sokken erbij en je outfit was helemaal af.  

2. De fluwelen cap
In die tijd hielden we ook al van glimmende spullen. Alleen was er qua caps gewoon niet zo heel veel keuze. Je had de fluwelen cap met enkel een kin elastiek, die cap lag eerder op de grond dan jijzelf en op het strand in rengalop hing die cap ergens achterop je hoofd. Voor de mensen die de veiligheid wel hoog in het vaandel hadden staan (heel verstandig) was er ook een model met een extra veiligheidsbandje.

3. Plastic frontriemen
Tegenwoordig is hoe meer bling des te beter maar vroeger vonden we super felgekleurde frontriemen met bijvoorbeeld vierkantjes of driehoekjes helemaal te gek.

4. Zadelvormige sjabrakjes
Eigenlijk best praktisch want minder oppervlak wat vies kon worden en stuk minder warm voor je paard. Ook hier kozen we vaak voor de kleuren bordeaux en donkergroen. Tegenwoordig zie je deze dekjes zelden nog. Er is ook veel meer keuze en dan ga je toch liever voor een mooi design sjabrak die goed zichtbaar is!

5. Lage neusriemen
Tegenwoordig zie je die steeds vaker weer terugkomen maar vroeger reed echt iedereen ermee. Tenzij je echt op hoog niveau reed, dan had je nog weleens een hoge neusriem.Tegenwoordig is ook hier superveel keuze, er is voor ieder paard wel een perfect passende neusriem te vinden. Vroeger prikte je dan gewoon een paar gaatjes bij, de lage neusriem past iedereen!

6. Wit tape om de knotjes
Dit witte tape kon je zelfs gewoon in de ruitersportzaken kopen (ze hadden vaak ook nog wel rood en wit voor een nog creatiever resultaat). Tegenwoordig zul je ervoor naar een bouwmarkt moeten. Ook in de wedstrijdsport is er de laatste jaren veel veranderd. Je hebt nu veel meer keuze dan de standaard zwarte jasjes, zelfs de witte rijbroeken zijn veel hipper dan toen met allerlei bling bling.

7. Speldje op je cap
Bij de caps van tegenwoordig is dit niet meer mogelijk en eigenlijk ook niet nodig omdat deze al een stuk mooier zijn. Maar vroeger kon je losse speldjes kopen om je cap wat meer uitstraling te geven, bijvoorbeeld van een paardje of een hoefijzer of iets dergelijks. Best lelijk maar vroeger was ook dit heel modieus. De kans dat je het speldje kwijtraakte in het zand of stro nam je dan maar voor lief.

8. Plastic kinbeschermers  
Niemand begreep echt waar die zweterige dingen voor diende maar het gaf je wel een soort van veilig gevoel.

9. Paardrijden op sneakers
Vroeger waren we ons een stuk minder bewust van de gevaren en reden we op warme dagen gewoon op sneakers, soms nog met chaps. Een hakje aan je schoen bleek bij nader inzien toch wel handig. We zijn door de jaren heen wel een stuk verstandiger geworden.

10. Rubberen rijlaarzen
Veel te koud in de winter en in de zomer zweette je zo erg dat je de laarzen nauwelijks nog van je voeten kreeg. Lederen laarzen waren er ook wel maar die waren heel duur. Ook hadden de laarzen toen nog geen dressuurboog, iedereen had gewoon dezelfde laarzen. Overigens zijn die rubberen laarzen wel ideaal voor een natte paddock!

Volg onze archiefpagina op Facebook voor meer oude foto’s!

DELEN

Ook interessant: