Veiligheidscaps

Bij manege de Hoef is het verplicht om met een veiligheidscap te dragen tijdens het paardrijden. Als je net begint met paardrijden kun je deze op de manege lenen maar als je vast op les besluit te gaan dan raden we aan om er zelf een aan te schaffen. Je kunt een veiligheidscap aanschaffen bij een van de bekende ruitersportzaken maar ook sportzaken verkopen tegenwoordig vaak caps. Maar waar moet een goedgekeurde cap aan voldoen? En hoe herken je een goed passend exemplaar?


Norm en richtlijnen

In de gespecialiseerde ruitersportzaken kunnen ze je hier goed bij helpen. Toch is het goed dat je zelf ook weet waar je op moet letten. Een cap moet voldoen aan de Europese richtlijn 89/686/EEG. Hierin is vastgelegd waar alle caps die in Europa verkocht worden aan moeten voldoen op het gebied van veiligheid. Er zijn een aantal normen waarmee fabrikanten kunnen aantonen dat ze aan deze richtlijn voldoen.


De bekendste norm is VG1 01.040 2014-12, beter bekend als de VG-1 norm. Caps die geproduceerd zijn tot eind 2014, moeten voldoen aan de norm EN1384:2012. Deze norm is tijdelijk vervangen door de VG1. Voor de VG1-norm moeten caps een zwaardere test doorstaan op sterkte van de riempjes en sluitingen, weerstand, stabiliteit en natuurlijk schokabsorptie. Uiteindelijk wordt de VG1 weer vervangen door een nieuwe EN1384-norm. Caps die gemaakt zijn vóór eind 2014 (de productiedatum moet in je cap staan) en voldoen aan de norm EN1384:2012 zijn nog steeds veilig. Je mag daar dus gewoon mee rijden. Caps die voor april 2019 geproduceerd zijn moeten voldoen aan de PBM-richtlijn 89/6786. Deze richtlijn wordt in april vervangen door de Verordening 2016/425. Wanneer een cap voldoet aan de wetgeving dan wordt deze voorzien van een CE-keurmerk. Je mag er dus als consument van uit kunnen gaan dat wanneer er een CE-keurmerk is afgegeven het product aan de wettelijke regelgeving voldoet. Het keurmerk vind je aan de binnenkant van je cap.


Hoe weet je of een cap goed past?

Naast de juiste normering is het ook heel belangrijk dat een cap goed past. Zoek een cap daarom zorgvuldig uit en pas diverse maten en modellen, zodat je zeker weet dat je de veiligste cap voor jouw hoofd aanschaft. Om je capmaat te bepalen, meet je met een meetlint de omtrek van je hoofd, zo’n 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Het aantal centimeters is je capmaat. Bij een cap met een draaisysteem, is het belangrijk dat de cap past met het draaisysteem helemaal open.


Testen

Schud met je hoofd, pak de cap stevig vast en beweeg hem op en neer en loop een paar rondjes door de winkel. De cap moet zo strak zitten dat hij goed op je hoofd blijft zitten als je je hoofd ondersteboven houdt en de kinriem losmaakt. Een te strakke cap veroorzaakt hoofdpijn tijdens het rijden, dit is natuurlijk niet de bedoeling. Er mag enige speling zijn, zeker als je het warm krijgt dan kan de cap al snel iets strakker gaan zitten.


Wanneer een nieuwe cap?

Veel fabrikanten raden aan om ongeveer iedere vijf jaar een nieuwe cap aan te schaffen. Ook na een val is het belangrijk om je cap te vervangen. Er kunnen onzichtbare beschadigingen zijn ontstaan die de veiligheid niet ten goede komen. Ook is het goed om af en toe te controleren of de bandjes nog strak genoeg zitten.

Heb je vragen over jouw cap? Onze medewerkers helpen je graag!

BRON