Veiligheid

Manege de Hoef is aangesloten bij de FNRS en in het bezit van het veiligheidscertificaat van Stichting Veilige Paardensport. Hét teken dat een accommodatie voldoet aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport. Het certificaat stelt eisen aan bouwtechnische aspecten van een accommodatie, zoals hoogte van de rijbaan, breedte van gangpaden en de in- en uitgangen. Andere voorbeelden van de eisen zijn verplichting van het rijden met een veiligheidshelm, gediplomeerde instructeurs, onderhoud aan het harnachement, het hebben van een vlucht- en calamiteitenplan en afgeschermde stap- en trainingsmolens.

De paarden
Een manegepaard moet aan heel veel eisen voldoen. Eigenlijk bijna net zoveel als een politiepaard! Ze moeten natuurlijk braaf zijn maar ook vriendelijk in stal. Het is belangrijk dat ze verkeersmak zijn (voor de buitenritten) en we vinden het fijn als ze ook nog een sprongetje kunnen maken! Onze paarden zijn de belangrijkste medewerkers van de manege. Ze zijn dus met veel zorg uitgezocht en komen niet zomaar door de selectie. Toch blijven het levende wezens en ze kunnen weleens schrikken. Het is onmogelijk om ieder ongeluk te mijden en ook bij ons gebeurt het weleens dat iemand eraf valt. Gelukkig meestal niet hard maar het is toch altijd vervelend. We doen ons uiterste best om alles zo veilig mogelijk aan te pakken.

Een paard heeft een ander gezichtsvermogen dan wij. Een paard heeft zijn ogen aan de zijkant van het hoofd waardoor hij sommige dingen alleen met één oog ziet en zijn hoofd dus moet draaien om het goed te kunnen zien. Een paar punten waar je rekening mee moet houden:

  • Paarden zijn vluchtdieren
  • Paarden zijn kuddedieren
  • Paarden zijn gewoontedieren

Cap, bodyprotector en schoeisel
Iedereen die op de manege rijdt (of je nu wedstrijdruiter bent of in een manegeles rijdt) is verplicht om met veiligheidscap te rijden. Daarnaast stellen wij het verplicht voor manegeruiters onder de 14 jaar om met bodyprotector te rijden. Na die leeftijd is het aanbevolen maar niet verplicht. Bij een eventuele val kan het vervelend letsel aan rug en ribben voorkomen. In de springlessen en -wedstrijden is het tevens verplicht om met bodyprotector te rijden. Uiteraard hoef je dit niet gelijk allemaal nieuw aan te schaffen als je een proefles komt rijden. Wij hebben caps en bodyprotectors in alle maten op de manege. Ook is de keuze voor schoeisel niet onbelangrijk. Als je nog geen jodphurs (korte paardrijlaarsjes onder chaps), chaps of rijlaarzen hebt kun je het beste kiezen voor een schoen met hakje en zool die niet te glad is. Deze hebben wij tevens te leen/huur op de manege. Sneakers en platte schoenen zijn tijdens het rijden vanwege de veiligheid niet toegestaan. Je kunt hiermee in de beugels blijven hangen. Als je vast op les komt kun je deze spullen het beste zelf aanschaffen. Wij raden aan om een cap nooit tweedehands te kopen, je weet immers niet wat er mee gebeurd is. In de stallen is het niet toegestaan om op open schoenen/slippers/sandalen te lopen.

Harnachement
Alle manegepaarden en pony’s hebben eigen tuig. Indien nodig met speciaal bit of hulpteugel (binnen toegestane regelgeving vanuit de KNHS). Check altijd of er een hand tussen de singel past, te los is gevaarlijk maar te strak vinden onze paarden ook niet fijn! Bij twijfel kun je deze even laten checken door onze medewerkers. Voor beginnende ruiters en eenieder die dat wil (vaders en moeders zijn ook welkom) organiseren wij poets- en opzadellessen. Deze zijn gratis maar wel even opgeven in de kantine!

Veiligheidsbeugels
Sinds enkele jaren hebben alle manegepaarden veiligheidsbeugels. Onlangs hebben we de beugels met veiligheidselastiek vervangen voor beugels die openklappen bij een val. Op deze manier voorkomen we dat een ruiter met een voet in de beugel blijft tijdens een val. De pony’s die voornamelijk in kinderlessen lopen hebben speciale kapjes om de beugels om te voorkomen dat de voeten te ver in de beugels steken. We kunnen niet garanderen dat een ruiter nooit zal vallen maar proberen het risico altijd zo veel mogelijk te beperken. 

Veiligheid in de stallen
“Nooit achter een paard langslopen” heb je vast weleens gehoord? Dit is best een goed uitgangspunt. Zelfs het allerliefste paard van stal kan soms per ongeluk naar achteren slaan als ze schrikken of richten naar een ander paard en jij staat er toevallig tussen. Als een manegepaard met zijn achterhand naar de staldeur gericht staat en hij wil niet omdraaien kun je het beste een van onze medewerkers om hulp vragen. Tijdens het wisselen van de lessen kan het voorkomen dat je elkaar moet passeren, doe dit nooit in een gangpad. Wacht liever even op een punt waar iets meer ruimte is. Houdt altijd voldoende ruimte tussen de pony’s en paarden, ook als je achter elkaar loopt. Als je opgesteld staat op de middenlijn voor of na de les moet je altijd minstens een meter vrijhouden tussen de paarden. Soms kunnen paarden een beetje kribbig reageren, we hebben tenslotte allemaal weleens een minder goede dag. Dit geldt ook voor manegepaarden. Wees consequent en streng maar wordt niet meteen boos of grof, vaak maak je de situatie dan alleen maar erger. Paarden zijn gevoelige dieren en zeker hardwerkende manegepaarden dienen met respect behandeld te worden. Ook aan de poetspalen dient men rekening met elkaar te houden, de palen hebben een gepaste afstand en het is dan ook niet de bedoeling om hier paarden tussen te zetten.

Medewerkers
Alle instructeurs op de manege zijn in bezit van een instructeursdiploma behaald bij de KNHS. Tijdens openingstijden is er altijd iemand aanwezig met een BHV-diploma. In de kantine hangt een AED en op het terrein hangen diverse brandblussers. Ook de meeste kantinemedewerkers zijn in bezit van een BHV-certificaat. Daarnaast houden wij op de manege een ongevallenregister bij en worden deze zaken regelmatig met alle medewerkers besproken zodat we in de toekomst nog veiliger kunnen handelen.