De lessen zijn samengesteld op basis van leeftijd en niveau. Als je bij ons bent ingeschreven als vaste klant heb je iedere week les, mocht je een keer niet kunnen op die dag dan kun je de les inhalen op een ander moment. De lessen worden gegeven door ervaren instructeurs die allen in bezit zijn van een instructeursdiploma en een BHV-certificaat.
Beginnen met paardrijden
Om te kijken of paardrijden bij jou past bieden wij 3 proeflessen voor een instaptarief. Je hoeft niet meteen spullen aan te schaffen, de eerste lessen kun je een cap, bodyprotector (verplicht tot 14 jaar) en laarzen/chaps van ons lenen. Als je het na drie proeflessen nog steeds leuk vindt gaan we samen op zoek naar een passende les.
Kinderlessen
Onze lessen worden samengesteld op basis van niveau en leeftijd. Je rijdt iedere week op een andere pony of paard. We kijken altijd welk paard of pony het beste bij de ruiter past. Jongeren tot 14 jaar rijden op de manege verplicht met een bodyprotector. De kinderlessen zijn bedoeld voor ruiters t/m 13 jaar. Kinderlessen vinden overdag plaats en worden zowel doordeweeks als in het weekend gegeven.
Juniorlessen
Speciaal voor jongeren tussen 13 en 18 jaar bieden wij junior lessen. Veel van deze ruiters stromen door vanuit de kinderlessen. In de junior lessen rijden zowel pony’s als paarden mee. Ook hier kijken we altijd welk paard het beste bij de ruiter past, je rijdt dan ook iedere week op een ander paard. Tijdens de les besteden we aandacht aan diverse dressuurmatige oefeningen en zul je ook af en toe een sprongetje maken. Naast lessen organiseren we regelmatig leuke evenementen voor jongeren zoals junior weekend, duinritten en wedstrijden. Er zijn diverse juniorlessen doordeweeks en in het weekend.
Lessen voor volwassenen
Van dinsdag t/m zaterdag bieden wij in de avonduren lessen voor volwassenen aan. Wie liever overdag rijdt kan bij ons op vrijdagochtend terecht. We bieden diverse niveaus aan, van beginner t/m gevorderd. Paardrijden is niet leeftijdgebonden, mits je gezondheid het toelaat kun je ook op volwassenleeftijd nog beginnen. Heb je vroeger al gereden en wil je weer beginnen? Ook dat is bij Manege de Hoef geen enkel probleem.
FNRS
Manege de Hoef is aangesloten bij de FNRS. Dit is een brancheorganisatie voor maneges. Onze klanten dienen ook een lidmaatschap aan te vragen bij de FNRS, dit heeft diverse voordelen. Zo ontvang je meerdere keren per jaar het magazine Paard&Sport en kun je meedoen met wedstrijden.
Springlessen
Iedere woensdagavond worden er springlessen gereden, deze lessen worden op diverse niveaus gegeven. Iedereen die bij ons vast op les zit kan zich hiervoor aanmelden, je krijgt dan eenmaal per vier weken een extra springles naast je vaste les. Tijdens deze lessen leer je alles over hindernissen en hoe je een parcours kunt rijden. Als je springles hebt gehad mag je ook meedoen met springwedstrijden. Onze lease- en pensionklanten bieden wij extra springlessen in de weekenden.
Veiligheid
Iedereen die op de manege rijdt (of je nu wedstrijdruiter bent of in een manegeles rijdt) is verplicht om met veiligheidscap te rijden. Daarnaast stellen wij het verplicht voor manegeruiters onder de 14 jaar om met bodyprotector te rijden. Na die leeftijd is het aanbevolen maar niet verplicht. Bij een eventuele val kan het vervelend letsel aan rug en ribben voorkomen. In de springlessen en -wedstrijden is het tevens verplicht om met bodyprotector te rijden. Uiteraard hoef je dit niet gelijk allemaal nieuw aan te schaffen als je een proefles komt rijden. Wij hebben caps en bodyprotectors in alle maten op de manege. Ook is de keuze voor schoeisel niet onbelangrijk. Als je nog geen jodphurs (korte paardrijlaarsjes onder chaps), chaps of rijlaarzen hebt kun je het beste kiezen voor een schoen met hakje en zool die niet te glad is. Deze hebben wij tevens te leen/huur op de manege. Sneakers en platte schoenen zijn tijdens het rijden vanwege de veiligheid niet toegestaan. Je kunt hiermee in de beugels blijven hangen. Als je vast op les komt kun je deze spullen het beste zelf aanschaffen. Wij raden aan om een cap nooit tweedehands te kopen, je weet immers niet wat er mee gebeurd is. In de stallen is het niet toegestaan om op open schoenen/slippers/sandalen te lopen.
Sinds enkele jaren hebben alle manegepaarden veiligheidsbeugels. Onlangs hebben we de beugels met veiligheidselastiek vervangen voor beugels die openklappen bij een val. Op deze manier voorkomen we dat een ruiter met een voet in de beugel blijft tijdens een val. De pony’s die voornamelijk in kinderlessen lopen hebben speciale kapjes om de beugels om te voorkomen dat de voeten te ver in de beugels steken. We kunnen niet garanderen dat een ruiter nooit zal vallen maar proberen het risico altijd zo veel mogelijk te beperken.
Veiligheid in de stallen
“Nooit achter een paard langslopen” heb je vast weleens gehoord? Dit is best een goed uitgangspunt. Zelfs het allerliefste paard van stal kan soms per ongeluk naar achteren slaan als ze schrikken of richten naar een ander paard en jij staat er toevallig tussen. Als een manegepaard met zijn achterhand naar de staldeur gericht staat en hij wil niet omdraaien kun je het beste een van onze medewerkers om hulp vragen. Tijdens het wisselen van de lessen kan het voorkomen dat je elkaar moet passeren, doe dit nooit in een gangpad. Wacht liever even op een punt waar iets meer ruimte is. Houdt altijd voldoende ruimte tussen de pony’s en paarden, ook als je achter elkaar loopt. Als je opgesteld staat op de middenlijn voor of na de les moet je altijd minstens een meter vrijhouden tussen de paarden. Soms kunnen paarden een beetje kribbig reageren, we hebben tenslotte allemaal weleens een minder goede dag. Dit geldt ook voor manegepaarden. Wees consequent en streng maar wordt niet meteen boos of grof, vaak maak je de situatie dan alleen maar erger. Paarden zijn gevoelige dieren en zeker hardwerkende manegepaarden dienen met respect behandeld te worden. Ook aan de poetspalen dient men rekening met elkaar te houden, de palen hebben een gepaste afstand en het is dan ook niet de bedoeling om hier paarden tussen te zetten.
Medewerkers
Alle instructeurs op de manege zijn in bezit van een instructeursdiploma behaald bij de KNHS. Tijdens openingstijden is er altijd iemand aanwezig met een BHV-diploma. In de kantine hangt een AED en op het terrein hangen diverse brandblussers. Ook de meeste kantinemedewerkers zijn in bezit van een BHV-certificaat. Daarnaast houden wij op de manege een ongevallenregister bij en worden deze zaken regelmatig met alle medewerkers besproken zodat we in de toekomst nog veiliger kunnen handelen.
Copyright 2024 Manege de Hoef.