Bel ons: 072-5065840

arthos2

Update: er heerst Influenza

UPDATE – Op 22 en 23 december werd op een flink aantal stallen in het noorden van Limburg en het oosten van Brabant en op enkele stallen rond Utrecht, influenza gemeld. Hierop is aan dierenartsen en paardenhouders een aantal maatregelen geadviseerd om te voorkomen dat de influenza zich verder zou uitbreiden. In de dagen daarna lijkt het rustiger geworden. Rond de kerstdagen en afgelopen week waren er weinig nieuwe meldingen, bericht de Sectorraad Paarden.

 Het virus lijkt zich niet verder te verspreiden door de getroffen maatregelen:

  • Er is veel gevaccineerd op nog niet besmette bedrijven;
  • Eigenaren en verzorgers zijn attent op de eerste symptomen van influenza, zoals sloom zijn en niet eten en soms dikke benen en nemen direct maatregelen zoals het isoleren van paarden en/of sluiten van bedrijven;
  • Ruiters en menners gaan wel op pad met hun paarden maar zijn voorzichtig en ‘houden afstand’ van vreemde paarden.

Enkele dierenartsen, die uitbraken bij hun klanten op de voet volgden, meldden dat paarden die korter dan zes maanden geleden waren gevaccineerd weinig of geen symptomen lieten zien. Een andere dierenarts zag wél ernstige symptomen bij een volledig volgens FEI-norm gevaccineerde paard.

 

BRON: KNHS

Op dit moment heerst er in Nederland op een flink aantal grotere en kleinere stallen influenza. Voor zover we weten vooral in het zuiden, maar ook in het midden van het land. Dat meldt de Sectorraad Paarden.

Influenza is een zeer besmettelijk griepvirus voor paarden en leidt tot hoge koorts (die vaak over meerdere dagen meerdere pieken vertoont), hoesten en een snotneus. Soms worden ook dikke benen gezien. De dieren zijn vaak erg ziek, willen dagenlang niet eten en hebben vaak weken nodig om weer volledig te herstellen. De tijd tussen het oppikken van de infectie en de eerste symptomen kan variëren van 1 tot 3 dagen, maar is soms ook langer. Paarden kunnen net voor de koortsperiode al virus uitscheiden en doen dat zeker tijdens de koorts. Vaak is behandeling door de dierenarts nodig.

Contact met andere paarden en stallen

Zorg dat je niet in contact komt met andere paarden. Ook paarden die geënt zijn kunnen  deze vorm van Influenza ziek worden.

Bron: Bit magazine

DELEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ook interessant: