De paarden

Wij hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. De pension, lease- en manegepaarden staan door elkaar in onze stallen. Ieder paard heeft een stal die bij zijn formaat en behoefte past. Overdag staan alle paarden in groepen buiten in de paddocks. Rond 5:00 gaat de eerste groep al naar buiten, ook hierin maken wij geen onderscheid tussen manegepaard en pension.

De merries en ruinen staan apart van elkaar maar verder zijn de groepen voornamelijk gebaseerd op karakters die bij elkaar passen. De manegepaarden staan altijd buiten lestijden buiten, doordeweeks is dat ’s morgens en in het weekend proberen we dit altijd einde dag of voor openingstijd te plannen. Er staan bij ons tussen 5:00 en 21:00/22:00 altijd groepen buiten!

Harnachement

Ieder paard heeft een eigen zadel en hoofdstel. De zadels worden regelmatig nagekeken door Happy Horse advies en Zadelpasservice Wander. Onze beste medewerkers zijn de paarden en pony’s en daarom is het belangrijk dat zij een goed passend zadel hebben. Dit voorkomt drukkingen op de rug en zorgt ervoor dat de paarden hun werk goed kunnen doen. Zeker omdat ze veel verschillende ruiters hebben en ook veel door duinlandschappen lopen. Onder het zadel maken wij gebruik van een bontonderlegger voor de beste drukverdeling.

Onlangs is bitfitter Bianca Lodeweegs bij ons langs geweest om een passend plan te maken voor al onze manegepaarden en pony’s. Wij maken gebruik van de bitten van het merk Trust.

De paardentandarts
Minimaal eenmaal per jaar gaan onze paarden naar de tandarts. Eigenlijk komt de tandarts naar ons toe! De tandartsen van dierenpraktijk Kennemerland en paardentandarts Maaike zijn regelmatig op de manege te vinden. Oudere en jonge paarden gaan meestal tweemaal per jaar naar de tandarts en alle paarden met een normaal gebit gaan standaard eenmaal per jaar. Ze worden allemaal elektrisch behandeld. Elektrisch betekent dat ze verdoofd worden en behandeld met de elektrische vijl, hierbij kunnen ze ook achterin de mond behandelen. Bij een handmatige behandeling hoeven ze doorgaans niet verdoofd en worden ze oppervlakkiger behandeld met een handvijl.

Pensioen
Indien het mogelijk is dan gunnen wij onze bejaarde paarden een fijne oude dag. Hoe oud een paard kan worden en hoelang ze het werk kunnen doen is heel wisselend. Soms is een paard met 20 jaar al echt oud en een ander is met 25 nog topfit. Wij kijken naar het paard en hoe goed zijn conditie is, niet naar leeftijd. Over het algemeen worden onze manegepaarden vrij oud! Ons oudste paard is onlangs 30 jaar geworden. Tegenwoordig beschikken wij ook over een weiland langs de herenweg waar enkele oude manegepaarden van hun oude dag genieten. Dit weiland kunnen wij ook gebruiken voor paarden met een langdurige blessure.