Omdat wij het welzijn van onze paarden hoog in het vaandel hebben staan komt regelmatig de paardentandarts bij ons op stal om de gebitten te checken van alle paarden. Ze behandelen drie tot zes paarden op een dag dus je kunt je voorstellen dat ze vrij regelmatig aanwezig zijn! Sommige mensen denken dat het heel zielig is, het ziet er ook best indrukwekkend uit maar zielig is het niet. Wij leggen je graag uit waarom de paardentandarts zo belangrijk is!
De tandartsen die op de manege komen zijn tevens dierenarts, ze zijn bekend met onze paarden en weten de weg. Waarschijnlijk komen jullie zelf ook weleens bij een tandarts, lekker languit in de stoel en iemand in een witte jas die aan je tanden zit te plukken. Bij de paarden gaat dat totaal anders. Ze krijgen altijd een verdoving, niet omdat het pijn doet maar omdat ze dan volledig ontspannen. Als ze volledig ontspannen zijn kan de mond een stuk verder open. Zelfs de achterste kiezen kunnen zo behandeld worden. Uiteraard liggen ze niet languit in een stoel, een slapend paard kan gewoon op vier benen staan. Met wat hulpmiddelen wordt hun mond opengehouden en het hoofd hoeven ze ook even niet zelf te tillen. Ziet er zielig uit maar het paard merkt er vrij weinig van, die zijn ver weg in dromenland.
Dat wisselt sterk per paard. Sommige paarden hebben een overbeet of andere problemen, dan zullen ze iets vaker moeten. Meestal twee keer per jaar. Andere hebben zelden ergens last van en hoeven niet eens een keer per jaar. De tandarts kan dit per paard goed beoordelen. Vooral als je iets merkt met rijden (met bit) of ze vertonen ander gedrag met eten dan is het wel verstandig een afspraak te maken. Ook oude paarden die geen bit meer dragen moeten dus regelmatig gecontroleerd worden. Kan zo’n verdoving dan geen kwaad bij zo’n oudje? Volgens onze tandarts zijn ze niet voor niks zo oud geworden! Die oudjes zijn vaak zelfs de lastigste patiënten. Tot vijf jaar gebeurd er nog veel in het gebit en is het aanbevolen ieder halfjaar een afspraak te maken.
Een volwassen paard heeft 6 snijtanden in de bovenkaak en 6 snijtanden in de onderkaak (12 totaal). Per kaakdeel heeft een volwassen paard 6 kiezen (totaal 24 kiezen). Ruinen hebben meer tanden dan merries, deze noemen ze dan ook ruinentanden. Heel soms heeft een merrie deze ook maar dat is vrij uniek. Dit zijn nog eens vier tanden. Ook kunnen paarden wolfskiezen hebben maar die krijgen ze lang niet allemaal, net als dat niet ieder mens verstandskiezen heeft. Deze kiezen zitten meestal in de bovenkaak, vaak worden ze verwijderd door de tandarts omdat ze onprettig zijn als een paard een bit draagt.
Net als mensen wisselen paarden ook hun tanden. Dit gebeurt meestal als ze tussen de 2,5 en 5 jaar oud zijn. Ze hebben net als wij een melkgebit. Een veulen heeft meestal in de eerste week na de geboorte al vier snijtanden en twaalf kiezen!
Mocht je de tandarts tegenkomen op stal, het is dus absoluut niet zielig. In tegendeel zelfs, een paard met een gezond gebit kan beter eten en dat is toch wel wat ze het liefste doen de hele dag!
Copyright 2024 Manege de Hoef.