Bel ons: 072-5065840

De manegepaarden

Meer dan 50 jaar geleden is manege de Hoef begonnen met een pony. Een shetlander met de naam Rakker. Zijn naam heeft nog een hele tijd op de oude kantine gestaan. Rakker was de eerste pony van Marja (de oudere zus van Minouche en Janet), om in het onderhoud te voorzien van Rakker bood zij kinderen in de buurt aan een rondje op Rakker te rijden. Al snel kwam daar een tweede pony bij, Boefie! Dit was de allereerste pony van Minouche. Ook Boefie moest aan het werk om geld te verdienen en al snel was de manege een feit!

Momenteel staan er zo’n 80 paarden en pony’s op de manege, waarvan zo’n 20 manegepaarden. Op de manege maken we geen onderscheid tussen pension- en manegepaarden. Ze staan allemaal door elkaar op stal, wij vinden het belangrijker dat de box bij het formaat van het paard past. Het grootste paard krijgt uiteraard de grootste stal. We hebben twee grote paddocks waar de hele dag verschillende groepen buitenstaan. Deze groepen zijn met veel zorg samengesteld. Over het algemeen staan de ruinen bij de ruinen en de merries bij de merries! Iedere groep gaat een aantal uur naar buiten, hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de lestijden van de manegepaarden.

Onze manegepaarden en pony’s zijn harde werkers die in goede conditie moeten zijn. Ze hebben behoefte aan ritme en daarom krijgen ze iedere dag op dezelfde tijd hun voeding. Hun voedingsschema is aangepast aan hun behoeften en daarin houden we rekening met het werkschema van het betreffende paard. Ze krijgen de hele dag door ruwvoer (hooi/kuil) aangevuld met krachtvoer (afhankelijk van het werk). Uiteraard krijgen ze van onze klanten ook regelmatig lekkere tussendoortjes zoals snoepjes, appeltjes, oud brood en wortels! Dit vinden ze heerlijk en hebben ze ook dik verdiend! Als een paard een allergie of speciaal dieet heeft dan staat dit op de staldeur aangegeven.

Vriendelijke paarden
Net als mensen hebben paarden ieder een eigen karakter. Wij proberen onze paarden altijd te selecteren op een vriendelijk karakter. Een paard behoudt zijn vriendelijke karakter als hij met respect behandeld wordt. Dit geldt voor manegepaarden maar ook pensionpaarden. Toch is niet ieder paard altijd maar vrolijk, net als mensen kunnen ook paarden weleens een slechte dag hebben of eens geen zin. Niet ieder paard houdt ervan als je zomaar zijn stal betreedt. Hoe vind jij het als er ineens iemand onaangekondigd naast je bed staat? Zorg dat je altijd rustig binnenstapt en het paard vriendelijk benaderd, desnoods met iets lekkers. Met je stem kun je hem begroeten, zo is hij niet helemaal overdondert als je ineens naast hem staat. Mocht het paard wat chagrijnig doen op stal en je durft niet zo goed dan kun je altijd een van onze medewerkers om hulp vragen.

Pensioen
Langs de herenweg staan enkele paarden die met manegepensioen zijn gegaan. Indien mogelijk proberen wij ze altijd nog een paar mooie jaren te geven als dank voor hun harde werk. Op dit weiland staan ook vaak paarden die herstellende zijn van een blessure. Zij kunnen hier tijdelijk van een vakantie genieten!

Onze beste medewerkers: