Bel ons: 072-5065840

vakje21

Adventskalender #21 Ruiterfitheid oefeningen voor thuis

Helaas zijn de lessen voor volwassen opnieuw geschrapt door de overheid. Maar niet getreurd, er zijn een hoop ruiteroefeningen die je ook thuis kunt doen! Als je in januari (fingers crossed) weer mag komen paardrijden ben jij nog zo fit en lening als altijd! 

Houding oefenen op je stoel

Neem plaats op een (eetkamer/bureau)stoel en ga ontspannen en rechtop zitten. Vervolgens ga je stap voor stap je lichaam langs, van hoofd tot tenen. Houdt je hoofd rechtop, oren boven je schouders. Als je het echt serieus wil aanpakken kun je hiervoor je cap opzetten en je rijlaarzen aan. Hangen je schouders recht en ontspannen? Zorg ervoor dat je je armen ontspannen met gebogen ellebogen (alsof je teugels vasthoudt) houdt. Je beide zitbeenknobbels moeten gelijk gewicht hebben, dan weet je zeker dat je recht zit. Als je jezelf wil checken kun je deze oefening ook voor de spiegel doen! Je kunt voor deze oefening ook een fitnessbal of bankleuning gebruiken (voeten op de grond).

Handen stil en rechtop

In de praktijk blijkt dit voor veel ruiters een moeilijke oefening, zeker ruiters die zich al bezighouden met het nageeflijk (aan de teugel) rijden van een paard hebben er vaak moeite mee om de handen goed stil te houden. Voor het paard is het natuurlijk wel zo prettig als jij je handen zo stil mogelijk hebt. Je kunt dit thuis oefenen met twee bekers water. In beide handen pak je een gevulde beker en vervolgens ga je rondlopen. Als dit je makkelijk af gaat kun je het iets moeilijker maken door te bukken of trap te lopen of probeer te doen alsof je stuurt. 

Hakken laag

Je kunt deze oefening het beste doen met je rijlaarzen aan. Ga met je tenen/voetknobbel op een traptrede staan (bij voorkeur de eerste of tweede, als je je evenwicht verliest lig je niet gelijk in de kreukels). Druk je hakken goed naar beneden, je voelt nu een lichte spanning op je kuitspieren. Je spieren rekken zo iets op, je kunt deze oefening steeds iets langer doen. Je kuitspieren zullen langzaamaan iets oprekken waardoor het uitdrukken van je hakken in de beugels steeds makkelijker zal gaan. Je kunt deze oefening ook op de fiets doen. Zet je voet op de trapper op dezelfde manier als je je voet in de stijgbeugel plaatst. Druk je hakken iets uit terwijl je fietst en ga af en toe even staan alsof je een sprong neemt (nog leuker als je over een verkeersdrempel gaat).

 

Lichtrijden en verlichte zit verbeteren

Sta met de punt van je schoenen tegen een muur. Probeer met de knieën afwisselend de muur aan te tikken, zonder dat de hielen van de grond komen. Gaat dit goed? Zet dan je voeten steeds iets meer naar achter. Je kunt deze oefening ook met beide knieën tegelijk doen.

Evenwichtsoefening

Houdt je armen los en ontspannen langs je lichaam en ga op 1 been staan. Doe dit op ieder been 3x 1 minuut. Je kunt dit steeds iets langer doen. Maak het jezelf iets moeilijker door je ogen dicht te houden of ondertussen iets met je armen te doen. Probeer ook eens met een stapel magazines of boeken op je hoofd door huis te lopen. Als je straks weer gaat paardrijden zit je als een huis!

Leren vallen

Iedere ruiter valt ooit een keer van een paard, het kan iedereen overkomen. Om zo min mogelijk blessures te krijgen kun je het vallen trainen. Leg een matras op de grond en zorg dat je voldoende ruimte hebt. Je kunt hierbij eventueel je bodyprotector en cap dragen. Door situaties na te bootsen zullen je instinctieve reflexen verbeteren. Probeer bijvoorbeeld eens weg te rollen in je val, stel je voor dat een paard anders op je gaat staan of stel je voor dat een paard weigert en jij vliegt over de hindernis, door te oefenen heb je minder kans op blessures. De belangrijkste punten: rol weg, hou je kin op je borst tijdens je val (zo bescherm je je nek en hoofd), vang jezelf niet op (zo heb je minder kans op arm en pols blessures) en als je in een rijbaan bent: laat je paard los! Dit kan je ernstige schouderblessures besparen. Maar goed, je denkbeeldige paard kun je tijdens het oefenen wel loslaten. Op Youtube staan diverse oefeningen. Succes! 

DELEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ook interessant: