Reactie FNRS op rapport Misstanden in Maneges

Dinsdag 10 april werd er op het RTL Nieuws op RTL4 het item ‘misstanden in maneges’ vertoond over een onderzoek dat is gehouden door Dier&Recht naar paardenwelzijn op 53 maneges. Helaas wijken de onderzoeksresultaten, die zijn gedeeld met RTL Nieuws, af van datgene waar de FNRS en de ruim 400 aangesloten paardenbedrijven zich samen hard voor maken; gezonde en gelukkige paarden. Op 44 van de 53 bedrijven werden volgens de onderzoekers misstanden geconstateerd in de vorm van vermagerde paarden, dieren met drukplekken en stalondeugden.

De FNRS betreurt de uitkomsten van het onderzoek, aangezien zij dierenwelzijn en kwaliteit ontzettend belangrijk vindt. Niet alleen bij de aangesloten bedrijven, maar in de hele hippische sector. De uitkomsten zijn voor de FNRS geen reden tot paniek, maar wel reden voor transparantie, zelfreflectie, goede informatie verschaffen en doorgaan met haar doel: het dierenwelzijn in de gehele hippische sector waarborgen en daar waar nodig verbeteren.

Voorbeeldfunctie
De FNRS ziet het als haar taak om een voorbeeldfunctie te hebben voor de gehele hippische sector, waar niet alleen de FNRS-leden en niet-aangesloten maneges onder vallen, maar ook tal van sportstallen en particulieren. FNRS-directeur Haike Blaauw: “De FNRS-bedrijven hoeven zich niet te schamen voor hun activiteiten. We moeten juist leren om beter te laten zien wat we er als professionals allemaal aan doen om het dierenwelzijn te waarborgen en verbeteren en zo een voorbeeldfunctie hebben. Iedereen is altijd welkom om een kijkje te nemen op een FNRS-manege. Tijdens de jaarlijkse Open Manegedagen in september organiseren bovendien meer dan honderd maneges een open dag.”

Keuringen
Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat een FNRS-bedrijf voor kwaliteit staat. Daarom wordt ieder bedrijf gekeurd voor en tijdens het lidmaatschap. De eerste keuring is op een afgesproken datum, daarna wordt ieder bedrijf eens in de circa 2,5 jaar onaangekondigd herkeurd. De keuringen worden afgenomen door een onafhankelijke inspecteur. Die beoordeelt of de bedrijven voldoen aan de minimale eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en dierenwelzijn. Paarden moeten er gezond uitzien, in een droge stal staan en de zogenaamde stands waar paarden vastgebonden in worden gehouden, zijn op FNRS-bedrijven verboden als vaste huisvestingsmethode. In 2015 waren er nog 68 bedrijven met stands. Inmiddels zijn deze op drie bedrijven na volledig uitgefaseerd.

Welzijnsquickscan

In 2017 is er een welzijnsquickscan ontwikkeld, die tijdens de FNRS-sterrenkeuring uitgevoerd wordt. De FNRS onderschrijft daarmee de aanbevelingen uit de Gids voor Goede Praktijken, die aangeven wat er nodig om het welzijn en de gezondheid van paarden te borgen. De richtlijnen uit de Gids voor Goede Praktijken zijn omgevormd tot 27 aandachtspunten, waarbij er onder andere gekeken wordt naar het voermanagement, de gezondheidstoestand van de paarden, het stalklimaat, de mogelijkheden tot contact met andere paarden, weidebeheer en beweging. De punten uit deze quickscan zijn bedoeld om de ondernemers te wijzen op verbeterpunten binnen het bedrijf. Bij tekortkomingen worden de betreffende ondernemers door de FNRS begeleid bij het doorvoeren van verbeteringen.

Zelfregulering
Ieder decennium brengt nieuwe inzichten over paardenwelzijn met zich mee. En dat vraagt om aanpassingen in ruimte en gedrag. Om deze veranderingen te waarborgen, moet er een systeem komen waarin we de welzijnsregels gaan vastleggen. Dier&Recht pleit voor wettelijke regelgeving omtrent huisvesting van paarden. De FNRS ziet meer in zelfregulering door de sector, gezien de aanwezige kennis in de sector, het draagvlak en de flexibiliteit. Intrinsieke motivatie van de ondernemer motiveert in de optiek van de FNRS meer dan opgelegde regelgeving. Momenteel wordt er daarom gewerkt aan een welzijnslabel, in samenwerking met de Sectorraad Paarden. Dit vraagt bij sommige ondernemers wellicht om aanpassingen en investeringen in het bedrijf.

Haalbaarheid
Een belangrijke kanttekening is dat de hippische sector vaak gehinderd wordt door wet- en regelgeving. Veel ondernemers willen graag ver- of nieuwbouwen om bijvoorbeeld grotere stallen te creëren of de paarden vaker naar buiten te laten, maar worden daarin gehinderd door wetgeving en gebrek aan kennis bij (lokale) overheden over de urgentie van dergelijke aanpassingen. Door de krachten te bundelen met andere hippische organisaties, zoals de KNHS, de Sectorraad Paarden en het European Horse Network, wil de FNRS ervoor zorgen dat het voor ondernemers haalbaar wordt om aan alle richtlijnen te voldoen.

Gelukkige paarden
Tot slot is de FNRS er van overtuigd dat iedere ondernemer streeft naar gezonde en gelukkige paarden op zijn bedrijf. De paarden en pony’s zijn de belangrijkste ‘werknemers’ voor de meeste ondernemers; ze vormen een bindende factor tussen het bedrijf en de klanten. Goede verzorging betaalt zich uit, niet alleen financieel, maar ook qua toekomstperspectieven.
FNRS.

DELEN

Ook interessant: