Onze paarden
In de 50 jaar dat de manege bestaat hebben we heel wat paarden en pony’s zien komen en gaan. Een manegepaard koop je niet zomaar. Ze moeten aan veel eisen voldoen. We willen dat ze braaf zijn en graag werken. Ze moeten veelzijdig zijn want we zetten ze in voor duinritten, groepslessen en het liefst moeten ze ook nog kunnen springen. Daarnaast is het ook van belang dat ze vriendelijk zijn op stal. Een goed manegepaard is heilig en daar zijn we heel zuinig op. Doordeweeks staan de paarden overdag in groepen in de paddocks buiten. Wij maken hierin geen onderscheid tussen manegepaarden en pensionpaarden, we kijken altijd welke paarden qua karakter het beste bij elkaar passen. De ruinen staan apart van de merries. Ook in de verdeling van de stallen maken we geen onderscheid tussen de eigen paarden en onze manegepaarden. We kijken welke stal het beste past bij het paard. Het grootste paard krijgt uiteraard de grootste stal. De manegepaarden lopen doordeweeks gemiddeld 2 uur. In het weekend hebben de paarden het iets drukker. Afhankelijk van het paard, zijn uithoudingsvermogen en leeftijd. Op maandag zijn alle manegepaarden vrij. Het komt soms voor dat er paarden uitvallen vanwege blessures. Als we in zo’n geval paarden tekort komen worden de eigen privé paarden ingezet van Minouche, Janet, Shannon of Lilian.

Poetsen en opzadelen
Beginnende ruiters krijgen bij ons poets en opzadellessen. Ieder manegepaard heeft zijn eigen borstels, we verwachten van onze ruiters dat ze minimaal een halfuur van tevoren aanwezig zijn voor de lessen om de paarden die opgezadeld moeten worden goed te poetsen en de hoeven te krabben. Op deze manier voorkom je wondjes door oude zweetplekken. In de zomer is er een douchekop aan de buitenkraan aangesloten zodat zweetresten afgespoeld kunnen worden voordat de paarden naar stal gaan.

Passend tuig
Het is belangrijk dat ieder paard passend tuig heeft. Ieder paard heeft zijn eigen hoofdstel en zadel, de zadels worden meerdere keren per jaar nagekeken door zadelspecialist Helen van Happy Horse. Onder de zadels liggen speciale zadeldekken van katoen en schapenvacht. Deze voorkomen zadeldrukkingen en wol neemt het zweet goed tot zich zodat de paarden geen schuurplekken krijgen. De zadeldekken worden regelmatig gewassen.

In de winter heeft ieder paard een eigen regen/winterdeken, deze is voorzien van de naam van het paard. Charley past tenslotte niet het dek van Rakker en de een heeft het iets eerder koud dan de ander. Het is daarom van groot belang dat ieder paard zijn eigen dek op krijgt. Na de laatste les checkt de instructeur of de dekens correct zijn vastgemaakt. Mocht je twijfelen of je het dek wel goed hebt vastgemaakt kun je altijd een van de medewerkers om hulp vragen!

Vriendelijke paarden
Net als mensen hebben paarden ieder een eigen karakter. Wij proberen onze paarden altijd te selecteren op een vriendelijk karakter. Een paard behoudt zijn vriendelijke karakter als hij met respect behandeld wordt. Dit geldt voor manegepaarden maar ook pensionpaarden. Toch is niet ieder paard altijd maar vrolijk, net als mensen kunnen ook paarden weleens een slechte dag hebben of eens geen zin. Niet ieder paard houdt ervan als je zomaar zijn stal betreedt. Hoe vind jij het als er ineens iemand onaangekondigd naast je bed staat? Zorg dat je altijd rustig binnenstapt en het paard vriendelijk benaderd, desnoods met iets lekkers. Met je stem kun je hem begroeten, zo is hij niet helemaal overdondert als je ineens naast hem staat. Mocht het paard wat chagrijnig doen op stal en je durft niet zo goed dan kun je altijd een van onze medewerkers om hulp vragen.

Leeftijd en pensioen
Sinds enkele jaren hebben wij een weiland in de buurt tot onze beschikking waar momenteel twee van onze oude manegepaarden genieten van hun pensioen. Wanneer een paard te oud is voor de lessen is niet per se afhankelijk van de leeftijd. Wij kijken vooral of het paard het fysiek nog aankan. Met het indelen van de lessen en duinritten houden we uiteraard rekening met de oudere paarden. We willen ze immers zo lang mogelijk fit houden! Nieuwe manegepaarden zijn meestal tussen de 5 en 8 jaar oud, ze zijn al ingereden als ze bij ons komen.

De tandarts, hoefsmid en veearts
Ieder manegepaard gaat minstens een keer per jaar naar de tandarts. Nou ja, eigenlijk komt de tandarts naar ons toe! De gebitten worden dan grondig gecheckt en indien nodig behandeld. Iedere week komt de hoefsmid op maandag langs voor de manege, lease en pensionpaarden. We hebben een strakke planning zodat ieder paard voldoende aan de beurt komt. Al onze paarden en pony’s hebben een eigen paspoort en hebben alle verplichte inentingen gehad. Daarnaast zijn alle paarden (ook de pensionpaarden) op de manege ingeënt tegen droes. Als wij een vermoeden hebben van een besmettelijke ziekte bij een van de paarden zullen we hier altijd open over communiceren naar onze klanten en via onze social media kanalen.

Maximumgewicht
Vanwege het welzijn van onze paarden accepteren wij geen manegeruiters boven de 100kg.